4560 example street

444-546-8765

Mon - Fri: 8AM - 5PM

Wanneer je van plan bent om je huis te isoleren, kun je kiezen uit een breed gamma aan materialen. Zo zijn er isolatie platen, sproeischuimmaterialen en losse isolatie van glasvezel. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om glasvezelisolatie te gebruiken, omdat dit materiaal betaalbaar en efficiënt is. Helaas kan dit type isolatie schadelijk zijn als je er niet goed mee omgaat. Isolatiemateriaal van glasvezel kan je ogen, huid en de luchtwegen irriteren. Daarom wordt aanbevolen om veiligheidsmaatregelen te volgen bij het hanteren van dit isolatiemateriaal. Hier zijn enkele tips om je veiligheid te garanderen bij het installeren van isolatiematerialen in je huis.

Draag veiligheidskleding

Ga je een muur of een plat dak isoleren? Je dient ten alle tijden geschikte kleding te dragen. Je moet een lange broek, shirt met lange mouwen, schoenen met gesloten neus en oogbescherming dragen. Deze items beschermen tegen snijwonden, krassen en splinters, evenals stofdeeltjes die in de lucht aanwezig kunnen zijn. Het dragen van handschoenen is ook cruciaal. Zorg ervoor dat je huid volledig bedekt is. Zo voorkom je huidirritatie door glasvezel. Als je met steenwol- of cellulose-isolatie werkt, draag dan een veiligheidsbril om oogirritatie door stofdeeltjes in de lucht te voorkomen.

Ademhalingsmasker dragen

Als je met glasvezelisolatie werkt, draag dan een ademhalingsmasker om te voorkomen dat je eventuele stofdeeltjes in de lucht inademt. Een ademhalingsmasker met een N-95-classificatie is een goede keuze. Dit masker kan de stofdeeltjes en vezels filteren. Houd ook je handen uit de buurt van je gezicht bij het hanteren van isolatiemateriaal. Raak je ogen, neus of mond niet aan tijdens het werken met isolatiemateriaal van glasvezel. Als je toch iets op jezelf krijgt, was het dan onmiddellijk af met water en zeep. Houd deuren en ramen gesloten tijdens het werken met isolatiematerialen om stofdeeltjes uit je huis of werkplek te houden. Als er geen manier is om deuren en ramen gesloten te houden, draag dan een ademhalingsmasker over je neus en mond. Je ademt ze dus niet in via je mond of neus.

Houd afstand van het materiaal

Wanneer je geen beschermende kleding draagt, dien je afstand te houden van het isolatiemateriaal. Glasvezelmatten moeten tijdens de installatie te allen tijde op minimaal één meter afstand van de huid worden gehouden. Bovendien moet losse cellulose op minstens twee meter afstand van het gezicht worden gehouden. Op deze manier vermijd je direct contact met de huid of inademing van vezels die tijdens de installatie in de lucht kunnen komen. Daarnaast mag je niet eten of drinken in ruimtes waar isolatie wordt aangebracht. Dit komt doordat de kleine isolatiedeeltjes in je eten of drinken kunnen komen. Op deze manier kan het irritatie veroorzaken in je mond, keel, maag en darmen.

Afwassen na voltooiing van het project

Was je handen grondig met water en zeep als je klaar bent met het isolatiemateriaal. Als je merkt dat vezels zich ophopen op je huid, mag je niet krabben of wrijven. Het is beter om de vezel te verwijderen met plakband. Vervolgens kun je de stofontwikkeling tot een minimum beperken door het materiaal in de verpakking te bewaren wanneer het niet in gebruik is.